środa, 6 stycznia 2016

Kulki mięsne w sosie śmietanowo-pomidorowym



Kulki, klopsiki - to prosta, ale smaczna propozycja dania obiadowego.
Można je robić dowolnej wielkości i podawać z ulubionymi dodatkami.

Kulki mięsne:
300-400g mięsa mielonego
1 sucha bułka namoczona w mleku
1 jajko
2 ząbki
majeranek
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
mąka do obtaczania
olej do smażenia
Sos:
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka mąki pszennej
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
150 ml śmietanki 18%
sól, pieprz


Wszystkie składniki na kuleczki dokładnie wyrobić.
Dodać majeranek (wg gustu) i doprawić solą oraz pieprzem.
Uformowane kulki obtoczyć w mące.
Smażyć z obu stron na rumiano.
Przygotować sos.
Do rozpuszczonego (na patelni) masła dodać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki).
Po 1-2 minutach wlać śmietankę i całość dokładnie ze sobą połączyć.
Po zagotowaniu sosu dodać koncentrat pomidorowy.
Chwilę podgotować i doprawić do smaku.