piątek, 15 stycznia 2016

Kruche rurki z kremem czekoladowym (na szybko)


 
Przepis autorski (mój).
Dlaczego na szybko?
Dlatego, że pieczone są z gotowego ciasta kruchego.
Osobiście nie lubię "gotowców" i nie wiem jakim cudem znalazło się ono w mojej lodówce, ale zostało spożytkowane z rewelacyjnym efektem.
Po za tym jest to doskonałe rozwiązanie dla osób początkujących, niecierpliwych i dla tych, którzy nie dysponują długim czasem na zabawę w kuchni.
Rurki mogą być nadziewane różnymi kremami wg własnych upodobań. 
Poniżej przedstawiam wersję z kremem czekoladowym.

1 opakowanie gotowego ciasta kruchego
cukier
masło do wysmarowania foremek

Krem czekoladowy:
 250 ml śmietanki 30-36%
50g ciemnej czekolady (*)
50g masła
cukier puder do smaku (**)
 

  Ciasto pociąć na paski o grubości 1,5-2 cm.
Foremki do rurek (***) dokładnie wysmarować masłem.
Na każdą nawinąć pasek tak, aby ciasto nachodziło na siebie i z obu stron była odrobina wolnego miejsca.
(Bez różnicy, z której strony zaczniemy. Osobiście wolę od strony grubszej.)
Nawinięte rurki schłodzić w lodówce (około 10 minut).
Po tym czasie dokładnie obtoczyć w cukrze i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 180 stopniach.
Po lekkim ostudzeniu rurki zdjąć z foremek i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Nadziać kremem (za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego).
Krem:
Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z rozpuszczoną (i ostudzoną) czekoladą.
Całość połączyć z masłem (uprzednio zmiksowanym na puch) i pozostawić do schłodzenia w lodówce.

(*) Zamiast czekolady można użyć 2-3 łyżek kakao.
Jednakże wtedy konsystencja kremu będzie mniej sztywna.
(**) Cukier dodać w trakcie ubijania kremówki.
(***) Warto zaopatrzyć się w gotowe foremki do rurek (dla wygody). Można je również zrobić samemu.
Polecam z pustej rurki po folii aluminiowej lub foli spożywczej. Wystarczy przeciąć ją na 3 części i każdą z nich owinąć folią aluminiową.