środa, 27 stycznia 2016

Kruche pierożki z kaszy gryczanej (ciastka z dżemem)







Już podawałam przepis na ciasteczka z kaszy gryczanej.
Poniżej przedstawiam wersję ciastek w kształcie pierożków - nadzianych dżemem.
Są przepyszne i smakują jak małe, kruche bułeczki.
Nie są twarde i idealnie nadają się na zdrową przekąskę.

(około 20 sztuk)
100g ugotowanej kaszy gryczanej
200g mąki pszennej
40g masła/margaryny
 100g cukru 
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Dodatkowo:
dżem/konfitura (polecam konfiturę figa z makiem od Eterno

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką) i wykrawać z niego okręgi (np. szklanką).
Na każdy krążek położyć łyżeczkę dżemu/konfitury.
Pierożki delikatnie skleić - dociskając widelcem.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Aby były lśniące - ciastka przed pieczeniem można posmarować rozmąconym jajkiem lub odrobiną wody.)
Piec około 20 minut w 160-170 stopniach. 
 (Powinny być zarumienione.)