sobota, 16 stycznia 2016

Kruche kuleczki mocno orzechowe





Przepis autorski (mój).
Ciasteczka są przepyszne - super kruche i mocno orzechowe.
Możecie użyć swoich ulubionych orzeszków. Robiłam podobne z pistacjami.
Każda wersja idealnie wciąga i kusi do podjadania.

(około 38 sztuk)
30g masła/margaryny
30g smalcu (można zastąpić masłem/margaryną) (*)
40g cukru
1 jajko
125g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1/2 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej)
50g zmielonych orzeszków ziemnych (niesolonych) (**)

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i na końcu wymieszać z orzeszkami.
(Orzeszki podprażyłam na suchej patelni i zmieliłam malakserem.)
Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego (lekko podrosną).
Kulki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Piec około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

(*) Smalec nadaje ciastkom kruchości i absolutnie nie jest wyczuwalny. Lubię na nim "pracować".
Możecie go zastąpić masłem/margaryną - ciastka również wyjdą, ale nie będą takie kruche.
(**) Jeśli chcecie użyć orzeszków solonych - zrezygnujcie z jej dodawania do ciasta.