niedziela, 17 stycznia 2016

Krokiety z kapustą i grzybami


 Krokiety mają pyszny farsz i chrupiącą panierkę.
Grzyby można zastąpić pieczarkami, wtedy nie będą takie czasochłonne.

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka wody gazowanej
3/4 szklanki mleka
2-3 jajka
szczypta soli
2 łyżki oliwy
Farsz:
400g kapusty kiszonej
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela anielskiego
200g grzybów świeżych/mrożonych
kilka grzybów suszonych
1 cebula (duża)
sól, pieprz
olej
Dodatkowo:
2 jajka + 3 łyżki mleka
bułka tarta
olej


Usmażyć placki naleśnikowe.
Ubić jajka, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem). 
Następnie wsypać mąkę.
Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni).
W międzyczasie przygotować farsz.
Ugotowaną kapustę (z listkami laurowymi i zielem angielskim) mocno odcisnąć i posiekać.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Dodać drobno pokrojone grzyby.
Suszone grzyby (wcześniej namoczone i ugotowane) pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty składników.
Całość przesmażyć i doprawić solą z pieprzem
(Do farszu można dodać odrobinę bułki tartej).
Gotowy farsz nakładać na naleśniki.
Placki pozwijać nadając im odpowiedni kształt (złożyć dwa brzegi do środka a następnie dość ciasno pozwijać w rulony) .
Następnie obtoczyć je w jajku (wymieszanym z mlekiem) i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z każdej strony na złoty kolor).