sobota, 2 stycznia 2016

Kotlety pożarskie


 
"Jest wiele teorii na temat powstania nazwy tychże kotletów. Według niektórych źródeł, przepis na kotlety wymyślił prawdopodobnie kucharz cara Aleksandra I. Ich nazwa pochodzi od nazwiska słynnego bojara rosyjskiego.
Sekret smaku kotleta pożarskiego tkwi w rodzaju mięsa i… maśle. Kotlety przyrządza się się z mięsa drobiowego."
Kotlety są miękkie, soczyste i delikatne.
Doskonale sprawdzą się na obiad dla dziecka, ale i nie tylko.

400-500g mięsa mielonego drobiowego (użyłam z indyka)
1 cebula
1 sucha bułka namoczona w mleku
1 jajko
1/2-1 łyżka masła
1-2 łyżki posiekanego koperku
przyprawy wg smaku
Dodatkowo:
mąka
1 jajko
bułka tarta
masło do smażenia  
 
Mięso dokładnie wyrobić z odciśniętą bułką i żółtkiem utartym z masłem.
Dodać podsmażoną cebulę, koperek, ubite na sztywno białko i doprawić do smaku.
(W razie potrzeby dodać odrobinę bułki tartej.)
Z masy formować płaskie, okrągłe kotlety.
Każdego z nich obtoczyć w mące i panierować kolejno w jajku (roztrzepanym) oraz bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano (na średnim ogniu).