wtorek, 12 stycznia 2016

Kilkunastominutowy schab w majonezie






 
Szybki i prosty sposób na przepyszny schab,  który idealnie nadaję się na obiad czy kanapkę.
Mięso jest mięciutkie, soczyste (przepraszam za jakość zdjęć, ale nie oddają charakteru mięsa) i niezwykle aromatyczne.
Z poniższego przepisu korzystałam już niejednokrotnie.

0,5-1,5 kg schabu bez kości (ja robiłam z z około 700g mięsa)
przyprawy wg gustu ( u mnie 1 łyżeczka soli i po 1/2 łyżeczki: czosnku w proszku, słodkiej papryki, ostrej papryki)
Zalewa: (*)
1 litr wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki pieprzu naturalnego
1/2 łyżeczki majeranku
2 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
3 ziarna jałowca
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżka majonezu 
 
Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi umyty i osuszony schab.
Do garnka wlać wodę i wymieszać w niej wszystkie składniki zalewy.
Włożyć mięso (krótko obsmażone na gorącym oleju) i gotować 5-8 minut (w zależności od wielkości; od momentu zagotowania się wody).
Całość ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc (z garnkiem).
Po tym czasie schab ponownie gotować 5-8 minut (od momentu zagotowania się wody).
Mięso wyjąć z zalewy.
Po wystygnięciu jest gotowe do spożycia.
 
(*)  Zalewa powinna całkowicie pokrywać schab, więc robiąc większą porcję mięsa należy podwoić proporcje zalewy.