niedziela, 10 stycznia 2016

Kebab drobiowy z wędzoną mozzarellą



Przepis autorski (mój).
Domowa wersja kebaba, która z pewnością jest zdrowsza i równie smaczna - jak klasyczny fast food.
Można użyć ulubionych warzywa i dodatków.
Dowolność jest nieograniczona.

 (4 porcje)
1 duża bułka (450g) do kebaba
400-450g filetów z udek kurczaka (może być pierś)
100g kapusty pekińskiej
1 duży pomidor
1 ogórek (ok 100g)
1 średnia czerwona cebula
80g wędzonej mozzarelli
3 łyżki prażonej cebulki
przyprawa do kebaba
3-4 łyżki oleju + olej do smażenia
ketchup
sól, pieprz
Sos:
150g śmietany
150g majonezu
czosnek granulowany
sól, pieprz

Przyprawę do kebaba wymieszać z olejem.
Pokrojone mięso dokładnie wymieszać w marynacie i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
W międzyczasie kapustę pekińską drobno pokroić i doprawić solą z pieprzem.
Resztę warzyw pokroić w plasterki.
Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przygotować sos.
Śmietanę połączyć z majonezem i doprawić do smaku.
Bułkę przekroić na 4 części i przeciąć tak, aby powstały kieszonki.
Podgrzać w piekarniku.
Mięso wymieszać z sosem.
Do bułek wkładać farsz w kolejności wg uznania (najlepiej zacząć od sera, aby się rozpuścił).
Całość posypać prażoną cebulką i polać ketchupem.