niedziela, 3 stycznia 2016

Kasza jaglana z jajkiem, cebulą i szczypiorkiem


https://www.facebook.com/Di.gotuje
http://digotuje.blogspot.com

Jest to propozycja, która nadaję się na smaczny dodatek obiadowy lub samoistny posiłek.
Proporcje zależne są od preferencji każdego z nas.
Można puścić wodze fantazji, dodać przeróżne składniki i stworzyć ciekawy posiłek (np. pomidory, mięsko).
Kaszę jaglana można również przyrządzić w wersji na słodko, ale to już nie w tym poście.

kasza jaglana
jajka
cebula (biała i czerwona)
szczypiorek
olej (ewentualnie masło)
sól, pieprz

 Ugotować kaszę jaglaną.
Do 3 szklanek osolonego wrzątku wsypać 1 szklankę kaszy.
Nie mieszać.
Gotować na małym ogniu (pod przykryciem) około 20 minut (do wchłonięcia się wody).
Cebulę zeszklić na oleju (lub maśle), dodać kaszę, szczypiorek i wbić jajka.
Rozmieszać i doprawić do smaku.