poniedziałek, 18 stycznia 2016

Kartoflanka z boczkiem



 
 Pożywna i prosta zupa, która idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni.
 
20-30 dag boczku wieprzowego (wędzonego lub surowego)
5 ziemniaków
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
7 cm pora
2 listki laurowe
majeranek
natka pietruszki
prażona cebulka (opcjonalnie)
sól, pieprz

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z posiekaną cebulą.
Całość przełożyć do garnka (boczek można dodać do zupy na końcu), zalać wodą, dodać listki laurowe i resztę pokrojonych warzyw.
Gotować do miękkości.
Pod koniec wsypać majeranek i posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić do smaku.
Po nalaniu do miseczek opcjonalnie posypać prażoną cebulką.

Do zupy można dodać śmietanę zacierkę lub przygotować kluski lane.