czwartek, 21 stycznia 2016

Karkówka z suszonymi pomidorami (pieczona)






Przepis autorski (mój).
Pyszna i aromatyczna karkówka, która idealnie nadaję się na obiad czy kanapkę.
 Mięso jest mięciutkie, soczyste i świetnie łączy się z nutą suszonych pomidorów.

  1,5 kg karkówki
6g podlaskiej przyprawy do peklowania mięsa 
 2 łyżki soli
Dodatkowo:
3 ząbki czosnku
3 suszone pomidory
majeranek

Do głębokiej miski wsypać przyprawę do peklowania i sól.
Całość zalać wrzątkiem i rozmieszać.
Do mieszanki (ostudzonej) włożyć schłodzoną i umytą karkówkę (*).
(Zalewa powinna pokrywać całe mięso.)
  Miskę przykryć i odstawić na 3 dni (w chłodne miejsce).
Po tym czasie mięso wyjąć z wody, osuszyć i natrzeć majerankiem.
Następnie karkówkę naszpikować czosnkiem i suszonymi pomidorami.
 (Zrobić małe nacięcia w mięsie i powpychać w nie kawałki czosnku i pomidorów.)
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego (z niewielka ilością wody na jego dnie) i przykryć folią aluminiową.
Piec w 180 stopniach przez ok 2,5-3 godziny.
(Pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby mięso zrobiło się rumiane.)

(*) Mięso można również natrzeć ulubionymi przyprawami i tak przygotowane odstawić na noc do lodówki. Następnie naszpikować je czosnkiem oraz pomidorami i dalej postępować tak jak w przepisie.