wtorek, 5 stycznia 2016

Jajecznica z pieczarkami (na wędzonej słoninie z tostami)


 
(Nie) zwykła jajecznica, która podana w niecodzienny sposób może smakować bardziej niż zazwyczaj.
 
 (2 małe porcje)
4 kromki chleba tostowego
3 jajka
3 pieczarki
wędzona słonina (ilość wg uznania)
1-2 łyżki masła
sól, pieprz
 
Chleb zarumienić na rozgrzanym maśle (z obu stron).
(Serduszka wycięłam foremką do ciastek.)
Na patelni podsmażyć plasterki słoniny i dodać pieczarki.
Rozbite jajka rozmieszać w miseczce i przelać na patelnię (gdy pieczarki zmiękną).
Mieszać do ścięcia się jajek.
Posypać solą i pieprzem (uważać na sól, ponieważ słonina jest już doprawiona).
Jajecznicę podawać z ciepłymi tostami i opcjonalnie z ketchupem, majonezem lub innymi dodatkami.