piątek, 1 stycznia 2016

Jabłecznik (z miodową, migdałowo-owsianą kruszonką)



 
 Przepis z folderu "Biedronki".
Ciasto smakuje rewelacyjnie.
Kruszonka w połączeniu z jabłkami - po prostu rozpływa się w ustach.
Bardzo ją lubię - zresztą jak większość owsianych.
Jabłecznik jest dość prosty w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi!

1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2-3 jabłka
Kruszonka:
3 łyżki płatków owsianych
1/3 szklanki migdałów (posiekałam)
2 łyżki miodu


Wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek i sól.
W drugiej miseczce roztrzepać jajka z olejem i połączyć z suchymi składnikami.
Ciasto przełożyć do formy (o średnicy około 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka.
Całość posypać płatkami owsianymi i migdałami oraz polać miodem.
Piec około 40 minut w 180 stopniach.