wtorek, 12 stycznia 2016

Hui two-layer crepes - chińskie naleśniki dwuwarstwowe


 
Zainspirowałam się przepisem z blogu: Ostra na Słodko.
Naleśniki są przepyszne i smakują inaczej niż te tradycyjne. 
Posiadają dwie warstwy - pierwsza powinna być słona, natomiast druga przyrządzona na słodko.
Można je zwijać, składać lub jeść w formie placków.
Z czym je podawać? To również rzecz gustu. 
Może to być np. cukier puder, dżem, bita śmietana - czy ulubiony sos.
Zapewniam Was, że solo również znikną.
 
 (2 porcje)
Pierwsza warstwa:
3/4 szklanki mąki
1 szklanka wody (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka oleju
1 szczypta soli (dałam 1/3 łyżeczki; w innych przepisach nawet 1 cała)
Druga warstwa:
1/2 szklanki mąki
1 jajko
1/2 szklanki wody (w temp. pokojowej)
2 łyżki cukru pudru
 
Pierwsza warstwa:
Mąkę wsypać do miski, dodać wodę, olej oraz sól.
Całość wymieszać i odstawić na około 10 minut.
Druga warstwa:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, wodę oraz cukier. 
Całość wymieszać i odstawić na 5 minut.
Całość:
Rozgrzaną patelnię posmarować olejem (jeśli jest taka potrzeba).
Na całym dnie patelni rozprowadzić cienką warstwę pierwszego ciasta i smażyć około 1 minuty.
Na to wlać warstwę drugiego ciasta i smażyć jeszcze 1-2 minuty.
Placek delikatnie przełożyć i smażyć kolejne kilkanaście sekund (do ścięcia się).
Czynności powtarzać z resztą ciasta. 
 
 Naleśniki posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki i kremem lemon curd.