czwartek, 14 stycznia 2016

Galaretka drobiowa


 
 Galaretka drobiowa to już chyba klasyka.
Ilość wody każdy musi dostosować do swoich upodobań, ponieważ jedni wolą więcej dodatków, inni więcej galaretki.
Można także dodawać różne warzywa (zgodnie z własnym gustem).

1/2 kg mięsa drobiowego (wg gustu, np. skrzydełka, udka, korpus, szyjka - ma dużo "kleju")
1 litr wody (mniej więcej)
1 duża marchewka
1/2 puszki zielonego groszku
żelatyna spożywcza
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
Opcjonalnie:
1/2 puszki kukurydzy
1-2 jajka ugotowane na twardo
 
Mięso i marchewkę (w całości) ugotować z listkami laurowymi, zielem angielskim, solą oraz pieprzem.
Wywar przecedzić i rozpuścić w nim żelatynę (proporcje wg opisu na opakowaniu).
Marchewkę pokroić w plasterki lub kostkę, mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki.
W miseczkach ułożyć po dowolnej ilości mięsa, marchewki, jajka, groszku i kukurydzy.
Całość zalać wywarem, ostudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.