piątek, 15 stycznia 2016

Frytki z batatów (z sezamem)



 Bataty, czyli słodkie ziemniaki - są zdrowsze od tych klasycznych, popularnych na naszych stołach.
Może gdyby nie cena - więcej osób mogłoby je bliżej poznać.
rzewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.
 Bataty zawierają o wiele więcej cennych składników, mają niski indeks glikemiczny i są bogate w witaminy A, B, C, E, K.
 Poniżej przedstawiam jeden z prostszych sposobów na wykorzystanie tych bulw.

 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

2-3 bataty
2 łyżki oleju
2 łyżki sezamu
sól
pieprz (użyłam czarnuszki)

Obrane bataty umyć, osuszyć i pokroić w słupki - tak jak na frytki.
 Całość przełożyć do miseczki z olejem i dokładnie wymieszać (aby olej pokrył każdy kawałek).
Następnie obtoczyć je w sezamie i umieścić (luźno) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypać przyprawami.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 180-190 stopniach.
(W międzyczasie sprawdzić czy bataty są miękkie. Czas pieczenia zależy od grubości słupków.)