czwartek, 14 stycznia 2016

Francuskie rurki z bitą śmietaną i owocami



 Przepis autorski (mój).
 Taka moja własna wersja rurek z gotowego ciasta francuskiego.
Robi się je niezwykle prosto i szybko, a efekt jest rewelacyjny.
Rurki doskonale komponują się z przepysznym nadzieniem i trudno poprzestać na jednej, a nawet na dwóch. 

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
cukier do obtaczania rurek (u mnie biały i brązowy w proporcjach 1:1)
masło do posmarowania rurek (opcjonalnie)
masło do wysmarowania foremek
Nadzienie:
500 ml śmietanki 30-36%
2-3 łyżki cukru
1 śmietan-fix (opcjonalnie)
1/2 puszki brzoskwiń w syropie
1 kiwi


Przygotować nadzienie z bitej śmietany.
Kremówkę z cukrem (opcjonalnie można dodać śmietan-fix) ubić na sztywno i wymieszać z pokrojonymi w kostkę owocami.
Ciasto pociąć na paski o grubości 1,5-2 cm.
Foremki do rurek dokładnie wysmarować masłem.
Na każdą nawinąć pasek tak, aby ciasto nachodziło na siebie i z obu stron była odrobina wolnego miejsca.
(Bez różnicy, z której strony zaczniemy. Osobiście wolę od strony grubszej.)
Nawinięte rurki schłodzić w lodówce (około 10 minut).
Po tym czasie rurki delikatnie posmarować masłem (opcjonalnie), dokładnie obtoczyć w cukrze i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 180 stopniach.
Po lekkim ostudzeniu rurki zdjąć z foremek i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Nadziać kremem (za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego).

Warto zaopatrzyć się w gotowe foremki do rurek (dla wygody). Można je również zrobić samemu.
Polecam z pustej rurki po folii aluminiowej lub foli spożywczej. Wystarczy przeciąć ją na 3 części i każdą z nich owinąć folią aluminiową.
Większa rurka na zdjęciu była pieczona na formie zrobionej w ten sposób.