wtorek, 26 stycznia 2016

Czekoladowa pianka na jogurcie


Przepis autorski (mój).
Pyszny i lekki deser w formie puszystego musu/pianki.
Robiłam też z niego fajne serduszka.

370-400g jogurtu greckiego/naturalnego
2 łyżki cukru pudru (do smaku)
1,5-2 łyżki kakao
1 łyżka kremu czekoladowego
2 łyżeczki żelatyny (użyłam od Skworcu)
 Dodatkowo (opcjonalnie) do posypania:
wiórki czekoladowe
wafelki w czekoladzie (zmiksowane)

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Resztę składników dokładnie wymieszać i połączyć z ostudzoną żelatyną.
Całość przelać do formy wyłożonej folią spożywczą lub bezpośrednio do miseczek/pucharków.
Opcjonalnie posypać wiórkami czekolady lub inną dowolną posypką.
Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
Po tym czasie piankę wyjąć z formy, pokroić na kawałki i umieścić w miseczkach/pucharkach.
Udekorować wg uznania.