sobota, 16 stycznia 2016

Ciasto z ptasim mleczkiem (kokosowe)




Wizualnym wyglądem ciasta zainspirowałam się zdjęciami w internecie.
Zrobiłam jego własną wersję - z kokosową nutą.
 W skrócie jest to: kakaowy biszkopt, krem budyniowy, ptasie mleczko, galaretka i polewa czekoladowa.
Co prawda - zajmuje ono troszkę czasu, ale efekt wszystko nam wynagrodzi.
Ciasto nie tylko ładnie wygląda, lecz ogólnie jest pyszne!

(Robiłam w blasze o wymiarach około 15x25 cm.)
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
1/2 litra mleka
2 żółtka
4-5 łyżek cukru
5 łyżek wiórek kokosowych (opcjonalnie)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
250g masła/margaryny
Dodatkowo:
200g ptasiego mleczka (użyłam kokosowego)
1 galaretka wiśniowa lub żurawinowa
Polewa:
50g czekolady (użyłam z drobnymi orzechami)
4 łyżki śmietanki
 
Upiec biszkopt.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu przekroić na dwie części.
Przygotować krem.
Żółtka, mąki i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wiórkami.
Dodać żółtka z mąkami.
Całość energicznie mieszając - zagotować.
(Ma powstać gęsty budyń.)
Masło zmiksować do białości i po łyżce połączyć z ostudzonym budyniem.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody.
Na pierwszej części biszkoptu wyłożyć 1/2 masy, poukładać ptasie mleczko (3 rządki, jedno za drugim), a pomiędzy kostki wlać tężejącą galaretkę.
Całość posmarować resztą kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu i polać polewą (rozpuszczoną czekoladę połączyć ze śmietanką).
Ciasto wstawić do lodówki, aby stężało (najlepiej na całą noc).