czwartek, 7 stycznia 2016

Ciasto Snikers



Pyszne i mocno orzechowe ciasto, które robiłam już niejednokrotnie.
Zawsze smakuje obłędnie, a jak postoi dłużej - jest jeszcze lepsze.

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
200g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka
Krem:
2 żółtka
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
150g masła
1,5 łyżki kakao
Masa orzechowa:
300g orzechów włoskich (obranych)
2 łyżki miodu
100g cukru
100g masła
Polewa (opcjonalnie):
250g krówek
7-10 łyżek mleka
1 łyżka masła 

   Przygotować ciasto.
Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 2 części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i osobno upiec 2 placki (w temperaturze 180 stopni, 2 x 20 minut).
Przygotować krem.
Z mąki, mleka i cukru waniliowego ugotować budyń.
Żółtka utrzeć z cukrem i powoli połączyć z budyniem.
Ciągle mieszając - podgrzewać do zgęstnienia.
Po ostudzeniu wymieszać z masłem i kakao.
Przygotować masę orzechową.
Wszystkie składniki podgrzać do wrzenia i rozpuszczenia się cukru.
Pierwszy placek umieścić w formie i posmarować kremem, przykryć drugim plackiem i dokładnie pokryć masą orzechową.
Przygotować polewę.
Krówki rozpuścić z dodatkiem mleka i masła.
Polać po orzechach.