czwartek, 21 stycznia 2016

Ciastka z twarogu i wafli tortowych





Przepis autorski (mój).
Kiedyś takie ciasteczka zrobiłam na próbę przy pieczeniu serniczków. 
Później upiekłam całą blaszkę i eksperyment zaliczyłam do udanych.
Teraz ponownie wracam z przepisem i nową wersją ciastek.

200-250g sera białego
2 jajka
30g masła
40g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
150 ml śmietany (gęstej)
 4 łyżki wiórek kokosowych (opcjonalnie)
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
pokruszone wafle tortowe (czym więcej, tym ciasteczka będą bardziej kruche)

Twaróg (można użyć mielonego lub podusić widelcem) zmiksować z z resztą składników.
Na końcu dodać wiórki i pokruszone wafle.
Foremki na ciasteczka wypełnić masą.
Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut.
(Powinny mieć zarumienione boki.) 

Z kiedyś...