poniedziałek, 18 stycznia 2016

Ciastka z patelni (z czekoladą)






 Przepis z blogu: Uwielbiam gotować.
Rewelacyjny sposób na pyszne i kruche ciasteczka. 
Nikomu nie przyszłoby na myśl, że są one z patelni.
Smakują rewelacyjnie i dają możliwość eksperymentowania ze smakiem.
Ja dodałam czekoladę, ale Wy możecie użyć ulubionych bakalii czy aromatów.

(około 30 sztuk)
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
60g masła/margaryny
1 jajko
Dodatkowo:
około 40g czekolady (dodałam gorzkiej)

Wszystkie składniki (oprócz dodatków) umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na końcu do ciasta wmieszać posiekaną czekoladę.
(Masa powinna być elastyczna i nie kleić się do dłoni. W razie czego należy dosypać mąki. Jeśli jest za twarda - dolać odrobinę mleka.)
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
(Robiłam cieńsze i grubsze ciasteczka o różnych wielkościach.)
Ciastka ułożyć na rozgrzanej (suchej) patelni i smażyć (na najmniejszym ogniu) z każdej strony po kilka minut.
(Powinny być zarumienione.)