wtorek, 12 stycznia 2016

Ciasteczka z płatków owsianych z pestkami dyni



 
Ciastka te są super kruche i niezbyt słodkie.
Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku lub zafoliowane.

(około 20 sztuk)
150g płatków owsianych
100g mąki pszennej
1/4 szklanki cukru (można więcej)
60g masła/margaryny
1 jajko
1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
1 szczypta soli
50g łuskanych pestek dyni
 
Do miski wsypać płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól i pestki.
Wszystkie składniki polać stopioną i ostudzoną margaryną, dodać jajka i wymieszać (najlepiej dłonią).
Z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego) i spłaszczać je tak, aby powstało ciasteczko o grubości około 1 cm.
Ciastka ułożyć na papierze do pieczenia.
Piec około 15 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być zrumienione od spodu, z wierzchu mogą być lekko miękkie - stwardnieją po ostygnięciu.)