wtorek, 26 stycznia 2016

Ciasteczka z kaszy gryczanej






 Przepis znalazłam na stronie portalu: Przyślij Przepis (gosia56).
Skorzystałam z propozycji na ciasto (z lekkimi modyfikacjami) i przygotowałam ciasteczka na dwa sposoby.
Poniżej przedstawiam wersję uproszczoną - z miodem i orzechami (a tu pierożki).
Ciasteczka wyszły smaczne, kruche i idealne na słodką przekąskę.
Jeśli lubicie kaszę gryczaną - to koniecznie musicie je upiec!

(około 40 sztuk)
100g ugotowanej kaszy gryczanej (w oryginale waga przed ugotowaniem)
200g mąki pszennej
40g masła/margaryny
 100g cukru 
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Dodatkowo (opcjonalnie):
miód 
orzechy włoskie

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką) i wykrawać z niego dowolne kształty.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Aby były lśniące - ciastka przed pieczeniem można posmarować rozmąconym jajkiem lub odrobiną wody.)
Piec około 20 minut w 160-170 stopniach. 
(Powinny być zarumienione.)
Po ostudzeniu polać miodem i posypać orzechami.