sobota, 2 stycznia 2016

Ciasteczka Di z mielonymi pistacjami



  
 Przepis autorski (mój).
Chyba każdy lubi pistacje i wie, że 30g to niewiele.
Dlatego zrobiłam z nich ciasteczka.
Są pyszne i mocno pistacjowe.
Starczą na dłużej niż garstka pistacji.
Smakują naprawdę rewelacyjnie.
Podobne kuleczki robiłam z orzeszkami ziemnymi.
 
 (około 40 sztuk)
60g miękkiego masła
40g cukru
1 jajko
125-130g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30g zmielonych pistacji solonych


Masło z cukrem utrzeć na puch.
Dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia i po rozmieszaniu pistacje.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha lasowego.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.