czwartek, 14 stycznia 2016

Chili con carne







 Szybka wersja chili con carne (hiszp. chili z mięsem), czyli tradycyjnej potrawy kuchni amerykańskiej - spotykanej w tamtejszych barach jako fastfood.
Głównymi składnikami są: papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (najczęściej wołowina; istnieją też wersje wegetariańskie).
Często dodaje się także inne składniki: fasolę i kukurydzę.
 Potrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu. 
Powinna posiadać intensywny smak.
Podawana jest z tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem.
(2-3 porcje)
250g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
1 cebula (średnia)
 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych, bez skórki)
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona papryka (średnia)
1 papryczka chili
 2-3 ząbki czosnku
100 ml wody lub bulionu
Przyprawy:
3/4 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
pieprz cayenne (wg smaku smaku,  może być zwykły)
sól (do smaku)
Dodatkowo:
olej
  
  Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem (na odrobinie oleju).
Wrzucić mięso mielone i mieszając - doprowadzić do delikatnego obsmażenia.
W międzyczasie całość lekko posolić, dodać oregano i kmin rzymski.
  Dodać pomidory (z zalewą), wodę/bulion i drobno posiekaną papryczkę chili.
Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku (solą i pieprzem cayenne).
Dusić pod przykryciem około 15-20 minut.
Po tym czasie wrzucić pokrojoną (w kostkę) paprykę, a po kolejnych 5 minutach - fasolę z kukurydzą (bez zalewy).
Delikatnie mieszając - podgotować następne kilka minut.
Podawać z ryżem, tortillą lub świeżym pieczywem.