sobota, 23 stycznia 2016

Chałwa z siemienia lnianego


 Przepis autorski (mój).
Co prawda w smaku różni się od tej klasycznej z sezamu, ale jest równie smaczna i zdrowa.
Siemię lniane jest bogatym źródłem kwasów omega-3, wpływających m.in. bardzo korzystnie na pamięć, zdolności i poziom inteligencji. 

100g mielonego siemienia lnianego
5 łyżek wiórek kokosowych
3 łyżki miodu (do smaku)
2 łyżki masła orzechowego/pasty sezamowej
1-2 łyżki wody (opcjonalnie)
 
Siemię wyrobić z miodem i odrobiną wody (jeśli jest taka potrzeba).
Dodać zmiksowane (malakserem) wiórki i masło orzechowe.
Całość dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do pudełeczka wyłożonego folią aluminiową.
Chałwę zawinąć i wstawić na około 1 h do zamrażarki lub na kilka godzin do lodówki.

Chałwę można wymieszać z różnymi dodatkami, np. bakaliami, wiórkami kokosowymi, aromatem waniliowym czy kakao.