środa, 20 stycznia 2016

Boczek w musztardzie duszony w białym winie





Przepis autorski (mój).
Pyszne i soczyste mięso, które świetnie komponuje się z aromatycznym sosem.
Smak wina absolutnie nie jest wyczuwalny.
Ja użyłam chudego boczku, ale Wy śmiało możecie użyć innego rodzaju mięsa, np. karkówki.
Przepis jest banalnie prosty, więc śmiało każdy sobie z nim poradzi.

(3-4 porcje)
500g boczku wieprzowego
Marynata:
 przyprawa do boczku (od Rafex) + sól
2-3 łyżki musztardy (użyłam Kieleckiej)
Dodatkowo:
1 szklanka białego wina (wytrawnego) + bulion
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego 
Opcjonalnie:
1-2 łyżki mąki  pszennej/skrobi kukurydzianej

Boczek umyć, osuszyć i pokroić w plastry (można delikatnie rozklepać- tak jak na kotlety).
Każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawami i posmarować musztardą.
Całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso przełożyć do garnka i zalać winem.
Garnek dopełnić bulionem - tak, aby wszystko było pokryte płynem.
Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pokrojony czosnek.
Dusić (na niewielkim ogniu) pod przykryciem - do miękkości.
(U mnie trwało to około 45 minut, ale czas zależy od mięsa.)
Na końcu sos doprawić do smaku (u mnie nie było takiej potrzeby) i opcjonalnie zagęścić mąką/skrobią.