wtorek, 19 stycznia 2016

Boczek gotowany na parze (na kanapkę)




Przepis autorski (mój).
Świetny sposób na pyszny boczek, który idealnie pasuje do chleba.
Mięso jest soczyste, aromatyczne i mięciutkie, a samo przygotowanie jest dziecinnie proste.
Boczek można doprawić na własny smak.

do 1 kg boczku wieprzowego  
3 ząbki czosnku
sól

Umyty oraz wysuszony boczek dokładnie natrzeć solą i mieszanką przypraw.
Następnie naszpikować go czosnkiem (zrobić małe nacięcia w mięsie i powpychać w nie kawałki czosnku).
Odłożyć do lodówki - na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso umieścić w garnku przystosowanym do gotowania na parze (**), przykryć i gotować do miękkości.
(Ja gotowałam około 2,5 h. Czas zależy od wielkości mięsa i naszych preferencji. Mój kawałek wyszedł mięciutki.)

(*) Skład: kurkuma pieprz czarny, cebula, majeranek, papryka słodka, gorczyca, kolendra, czosnek, czosnek płatki, sól, sezam, czarnuszka, tymianek, kminek, cząber.
(**)  Do gotowania na parze polecam sitko ze sklepu przyjemnegotowanie.pl. Właśnie w takim gotowałam swój boczek.