poniedziałek, 18 stycznia 2016

Blok czekoladowy






 Przepis z moich starych zapisków - jeszcze od koleżanki ze szkolnych lat.
Kiedyś robiłam go "na potęgę" - teraz dla przypomnienia smaku.
Nadal jest pyszny i pomimo, że nie da się go dużo zjeść (naraz) - to w moim domu szybko znika.
 Przypomina mi moją domową białą czekoladę.
Do środka możecie dać dowolną ilość herbatników - czy różne bakalie.

250g margaryny 
1,5 szklanki cukru (w oryginale 2 szklanki)
 1/2 szklanki wody
1 opakowanie mleka w proszku (moja paczka miała 400g)
6 łyżek kakao (płaskich)
Dodatkowo:
250g herbatników  (w oryginale 6 paczek)
Opcjonalnie:
dowolne bakalie (dodałam wiórki kokosowe)

 Herbatniki pokruszyć na na mniejsze kawałki.
Zagotować wodę z margaryną i cukrem (powinien się rozpuścić).
Garnuszek zdjąć z ognia i wsypać mleko w proszku oraz kakao.
Całość wymieszać (energicznie) do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do masy dodać ciastka i wszystko ponownie dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy (*) wyłożonej folią spożywczą/aluminiową, wyrównać i wstawić do lodówki, aby blok stężał (najlepiej na całą noc).

(*) Robiłam w formie o wymiarach 12 x 30 cm i blok wyszedł mi o grubości 5 cm.