piątek, 15 stycznia 2016

Bigos z cukinii

 

 Przygotowując go po raz pierwszy - byłam ciekawa reakcji mojej rodziny (wolą "normalniejsze" potrawy).
 I tu zaskoczenie...
Bigos okazał się wielką rewelacją i od tamtej pory często gości na naszym stole.
Od tradycyjnego różni się delikatnością i co najważniejsze - jest szybszy w przygotowaniu.
Osobiście - przepadam za kapustą, ale taką podmianę - uwielbiam!
 
(3-4 porcje)
650-700g cukinii (startej na grubych oczkach tarki)
250g kiełbasy/mięsa (użyłam dwóch gatunków kiełbas oraz wędzonego boczku)
100-150g pieczarek
1 cebula
1 marchewka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
czosnek granulowany
ostra papryka w proszku
sól, pieprz
olej


Pokrojoną kiełbasę (i w moim przypadku boczek) podsmażyć z posiekaną cebulą (na niewielkiej ilości oleju).
Dodać startą marchewkę i pokrojone pieczarki.
Smażyć do miękkości.
Cukinię umieścić w garnku i połączyć z zawartością patelni.
Wymieszać z koncentratem pomidorowym i poddusić około 5 minut (uważać, aby cukinia się nie rozgotowała).
Doprawić czosnkiem, ostrą papryką, solą i pieprzem.