niedziela, 3 stycznia 2016

Bezglutenowy sernik z jabłkami










 Przepis autorski (mój).
Sernik z jabłkami - albo szarlotka z serem.
Bez różnicy jak nazwiemy to ciasto - i tak smakuje rewelacyjnie, a dodatkowo nie zawiera glutenu.
Kruche ciasto sporządzone jest na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, a delikatna, kremowa masa serowa - świetnie komponuje się jabłkami.
Jeśli nie jesteście zdecydowani jakie ciasto upiec - polecam właśnie to!
 Spokojnie możecie podwoić proporcje.

(Tortownica o średnicy 18 cm)
Ciasto:
75g mąki kukurydzianej
75g mąki ziemniaczanej
80g masła/margaryny
60g cukru
Masa serowa:
500g mielonego twarogu (tłustego) (*)
2 jajka (duże)
70g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej
1 łyżka cukru waniliowego
1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
Dodatkowo:
2-3 jabłka (średnie)
1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

Wszystkie składniki ciasta zagnieść - do połączenia się składników.
2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy (wysłanej papierem do pieczenia), a resztę odłożyć do lodówki.
Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15-20 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie jabłka zetrzeć na tarce (o grubych oczkach) i wymieszać z sokiem cytrynowym.
Przygotować masę serową.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem.
Na ostudzonym spodzie kolejno umieścić: jabłka, masę serową i resztę ciasta (zetrzeć na tarce lub rozdrobnić palcami - tak jak kruszonkę).
Całość piec 60 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu sernik ostudzić w piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach) i następnie schłodzić w lodówce (najlepiej  przez całą noc).

(*) Użyłam tłustego twarogu z kostek. Jeśli macie wiaderkowy - dodajcie około 30g stopionego (i ostudzonego) masła.