środa, 20 stycznia 2016

Bananowe pączki



 Pączki są szybkie, proste i przy tym - bardzo smaczne.
Posiadają mięciutkie wnętrze o wyczuwalnym bananowym smaku.
Co prawda - różnią się od tych tradycyjnych, ale uwielbiam je i często smażę - właśnie z tego przepisu.
 
3 duże banany
1 jajko
1,5 - 1 i 3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Banany zmiksować na puree.
Dodać jajko, mleko i po rozmieszaniu wsypać składniki sypkie.
(Powinna wyjść dość gęsta, jednolita masa.)
Ciasto nabierać za pomocą łyżki (stołowej - do zupy) i wrzucać na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone pączki umieścić na ręcznikach papierowych i dobrze odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem.