czwartek, 21 stycznia 2016

Babka ziemniaczana z warstwą mięsa mielonego



Pomysł mojej mamy, która właśnie tak - nie raz urozmaicała klasyczną babkę ziemniaczaną.
Jest pyszna zaraz po upieczeniu oraz następnego dnia - odsmażana!

1,5 kg ziemniaków
2-3 jajka
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
majeranek
sól, pieprz
Warstwa mięsna:
1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 sucha bułka namoczona w mleku
1 jajko
1 łyżka majeranku
sól, pieprz

Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką - z cebulą) i posypać łyżką mąki pszennej.
Do masy ziemniaczanej dodać jajka, czosnek i posiekaną cebulę (jeśli wcześniej nie została dodana).
Całość wymieszać i doprawić (majerankiem, solą, pieprzem) do smaku.
Przygotować warstwę mięsną.
Wszystkie składniki masy dokładnie połączyć.
Masę ziemniaczaną podzielić na dwie części.
Jedną z nich wyłożyć na blachę posmarowaną olejem.
Na to położyć warstwę mięsa mielonego i pozostałą warstwę masy z ziemniaków.
Piec 1-1,5 godziny w 180 stopniach.