sobota, 12 grudnia 2015

Zupa ze świeżych pomidorów








Zupę ze świeżych pomidorów przeważnie przyrządzam w sezonie, gdzie jest ich pod dostatkiem, ale w okresie zimowym także często ją gotuję.
Jest bardzo aromatyczna i smakuje o wiele lepiej niż tradycyjna pomidorówka z koncentratu.

 3-4 duże pomidory (mięsiste, dojrzałe)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
7 cm białej części pora (lub średnia cebula)
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
bazylia
sól, pieprz
Dodatkowo:
makaron (może być zacierka lub ryż)
1 łyżka koncentratu pomidorowego lub ostu balsamicznego/jabłkowego
1 łyżeczka masła
Opcjonalnie:
odrobina cukru
śmietana
świeży koperek i natka pietruszki do posypania

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych.
Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (również pomidory; pora/cebulę uprzednio poddusić na maśle).
W międzyczasie ugotować makaron (wg przepisu z opakowania).
W zupie wymieszać koncentrat pomidorowy/ocet i śmietanę (opcjonalnie).
Całość doprawić do smaku (bazylią, solą, pieprzem) i posypać posiekaną zieleniną.
 Makaron umieścić w miseczkach i zalać zupą.