wtorek, 1 grudnia 2015

Zupa z kapusty na wędzonce





Pyszna zupa wzorowana na tradycyjnym kapuśniaku. 
Lubię wszystkie z dodatkiem kapusty, więc nie muszę pisać, że dla mnie smakuje rewelacyjnie.
Do zupy można dodać śmietanę, jogurt naturalny czy tez zasmażkę. 

 koście lub żeberka wędzone na wywar
1/3-1/4 główki kapusty (średniej)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
garstka prażonej cebulki
świeży koperek
natka pietruszki
sól i pieprz

Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
Koście/żeberka wyjąć i oddzielić od nich mięso.
Dodać pokrojone warzywa (w tym posiekaną kapustę).
Gotować do miękkości.
  Na końcu dodać mięso i prażoną cebulkę.
Gotową zupę doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną.
(Można zabielić śmietaną.)