środa, 2 grudnia 2015

Zupa serowo-brokułowa z kurczakiem




 
Uwielbiam brokuła a w połączeniu z serem jest przepyszny.
 Zupę przygotowałam z ziemniakami, ale śmiało można je zastąpić makaronem.
 
mięso drobiowe na wywar
1 brokuł (świeży lub niecałe opakowanie mrożonego)
  3-4 ziemniaki
1-2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
natka pietruszka, koperek
2 listki laurowe 
2 ziarna ziela angielskiego
100-150 serka topionego
sól, pieprz
Dodatkowo:
żółty ser do posypania (starty)

Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora).
W międzyczasie oddzielić mięso od kości.
Około 10-15 minut przed końcem gotowania wrzucić oczyszczone różyczki brokuła i mięsko.
Na końcu w zupie rozpuścić serek topiony, posypać natką pietruszki, koperkiem i doprawić do smaku.
Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać żółtym serem.