poniedziałek, 7 grudnia 2015

Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym


Przepis autorski (mój).
Zupa jest rozgrzewająca, syta i niesamowicie smaczna.
Jeśli lubicie ostre smaki - dodajcie chilli lub więcej papryki ostrej.

mięso drobiowe na wywar (u mnie udka)
3 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
12 cm białej części pora
1/2 dużej czerwonej papryki
1/2 papryki zielonej (lub innej)
świeży koperek do posypania
1 kostka bulionowa (opcjonalnie)
2 listki laurowe
60g serka topionego
słodka/ostra papryka w proszku
sól, pieprz

 
Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem kostki bulionowej i listków laurowych.
Mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojone warzywa.
(Papryka powinna być pokrojona w kostkę.)
Mięso z kurczaka oddzielić od kości.
Gdy wszystkie warzywa będą miękkie - w zupie rozpuścić serek topiony.
Całość doprawić do smaku (papryką, solą, pieprzem), dodać mięso i posypać koperkiem.