środa, 30 grudnia 2015

Żeberka z białym winem w sosie pomidorowym




 
Żeberka są niezwykle aromatyczne i bardzo smaczne.
Miękkie, soczyste mięso - łatwo odchodzi od kości.
 
(3 porcje)
450-500g żeberek wieprzowych
1 cebula (duża)
150 ml białego wina (wytrawnego)
250 ml passaty pomidorowej (użyłam z czosnkiem; mogą być pomidory w puszce)
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczeki papryki słodkiej
1 łyżka majeranku (płaska)
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej
Opcjonalnie:
2 ząbki czosnku (jeśli passata jest klasyczna)

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (wg gustu).
Każdy kawałek (z obu stron) oprószyć solą, pieprzem i przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem.
Żeberka obsmażyć (na rumiano) z każdej strony.
Dodać pokrojoną (w półplasterki) cebulę i gdy zmięknie - całość podlać winem.
Ogień zwiększyć do maksimum, przewrócić żeberka i odczekać - aż alkohol odparuje.
Następnie płomień zmniejszyć (do minimum), dodać passatę, ewentualnie czosnek (przeciśnięty przez praskę), listki laurowe, ziele angielskie i paprykę w proszku.
Dusić (około 60-70 minut) pod przykryciem - do miękkości. 
W międzyczasie żeberka kilkakrotnie przewrócić na drugą stronę (i uważać, aby się nie przypaliły).
Pod koniec duszenia wsypać majeranek.
(Jeśli istnieje taka potrzeba - doprawić do smaku.)
Podawać polane sosem.