wtorek, 22 grudnia 2015

Włoskie ciasteczka z białym winem (Ciambelline al vino)






Przepis znalazłam na blogu: Kornik w kuchni.
Ciasteczka są przepyszne - lekko kruche i po prostu rozpływające się w ustach, a cukrowa posypka przyjemnie chrupie między zębami.
Ich aromat zależy od rodzaju użytej oliwy i wina.
Natomiast jeśli zastąpimy mąkę pszenną innym gatunkiem - ciasteczka będą idealne dla alergików, ponieważ nie zawierają jajek ani innego nabiału.
Ciambella - to po włosku obwarzanek, więc stąd wziął się ich niepowtarzalny kształt.

(około 35-38 ciasteczek)
250g mąki pszennej
100g cukru
80 ml oliwy/oleju (użyłam oleju rzepakowego i z orzeszków ziemnych)
80 ml białego wina (użyłam wytrawnego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Dodatkowo:
cukier do obtoczenia

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania miękkiego ciasta.
Ciasto podzielić na porcje - wielkością odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego.
Każdą kulkę zrolować w cienki wałeczek i następnie zapleść w kształt przypominający precelek.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 12-15 minut w 180 stopniach.
Jeszcze ciepłe ciasteczka - obtoczyć w cukrze i zostawić do ostudzenia.