piątek, 18 grudnia 2015

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne)









Ciasto jest niezwykle aromatyczne i mięciutkie.
Dzięki orzechom - długo zachowuje świeżość, a korzenny zapach kusi już podczas pieczenia.
Co prawda jest proste i dość szybkie, ale ma jedną wadę - znika ekspresowo!
Idealnie sprawdzi się w chłodne dni oraz jako ekspresowy wypiek świąteczny.

(Tortownica o średnicy 21 cm)
300g mąki pszennej
200g masła/margaryny
200g cukru
3 jajka (duże)
100g orzechów włoskich
150 ml mleka
50 ml rumu
1/2 opakowania cukru waniliowego
1,5 łyżki kakao
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
miód do posmarowania wierzchu
bakalie do posypania

Obrane orzechy zmielić (nie na pył) malakserem (lub młynkiem).
Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Miksując - dodawać po 1 jajku i odrobinie zmielonych orzechów.
Wsypać przyprawę korzenną i kakao.
Ciągle mieszając - dodawać (na przemian) mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i rum.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 60-70 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Jeszcze ciepłe ciasto posmarować (lekko) miodem i posypać bakaliami.
 
Dobrze wypieczone święta