środa, 9 grudnia 2015

Torcik truskawkowo-wiśniowy (na zimno)





 
 Przepis autorski (mój).
Bardzo łatwe i smaczne ciasto na zimno, które zawsze się udaje i ładnie wygląda.
Torcik jest delikatny, lekki i fajnie komponuje się smakowo.
Dla urozmaicenia można dodać świeże owoce.

(Tortownica o średnicy 18-20 cm)
Masa serkowa:
330g serka homogenizowanego truskawkowego
200g słodkiej śmietany (22-36%)
3 łyżki cukru pudru (płaskie)
3-4 łyżeczki żelatyny (płaskie)
Dodatkowo:
60g okrągłych biszkoptów
1 opakowanie galaretki wiśniowej

Galaretkę przyrządzić wg przepisu z opakowania (na 500 ml wody) i pozostawić do ostudzenia.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. 
Spód tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć biszkoptami.
Przygotować masę.
Ubitą śmietanę (nie musi być idealnie na sztywno) wymieszać z cukrem i
i nadal miksując - z serkiem truskawkowym.
 Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną.
(Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.)
Połowę masy rozsmarować na biszkoptach i wstawić do lodówki, aby lekko stężała.
(Resztę masy trzymać w temperaturze pokojowej).
Po tym czasie na masę przelać połowę galaretki (lekko ściętej).
Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła.
Następnie na galaretce rozsmarować resztę masy i po stężeniu polać pozostałą galaretkę.
Ciasto schłodzić w lodówce.
(U mnie było gotowe już po kilku godzinach.)
Udekorować wg uznania.
(Ja użyłam miniaturowych wisienek, kandyzowanych truskawek w belgijskiej czekoladzie i biszkoptowych okruszków.)