czwartek, 31 grudnia 2015

Tarta z cukinią i pomidorkami



Przepis na farsz autorski (mój).
Pyszna propozycja na szybką przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację. 
Idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu.

(Forma o średnicy około 28-30 cm)
Ciasto:
200g mąki
150g masła
1 jajko
1 szczypta soli
Farsz:
100g pieczonego mięsa (może być gotowana szynka czy surowa pierś z kurczaka, wg gustu)
1 cukinia (około 250-300g)
1 cebula
3-4 pomidorki cherry
1 pęczek szczypiorku
2 jajka
150 ml śmietanki 18% (rzadkiej, może być słodka)
100g startej mozzarelli
sól, pieprz


Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko.
Dodać małe porcje zimnego masła i oprószyć solą.
Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut).
Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach (w rozgrzanym piekarniku).
(Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.)
W międzyczasie przygotować farsz.
Umytą cukinię pokroić w kostkę (ze skórką).
Mięso tak samo.
Cebulę i szczypiorek posiekać.
Śmietanę połączyć z jajkami i startym serem.
Dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić solą z pieprzem.
Nadzienie przelać na podpieczone ciasto, ułożyć plasterki pomidorków i ponownie wstawić do piekarnika.
Piec około 20-30 minut w 180 stopniach.