czwartek, 10 grudnia 2015

Szybki rosół z makaronem i lubczykiem




"Rosół jest to zupa, która wymaga precyzji, czasu, ostrożności i cierpliwości. Zasadą dla dobrego i zawsze udanego rosołu jest bardzo wolne i stosunkowo długie gotowanie."
"Mięso nie może być zamrożone lub rozmrażane 'na szybko' w mikrofalówce, ponieważ może to spowodować zmętnienie wywaru.
Woda w garnku powinna być zimna, aby białko w mięsie nie ścięło się za szybko.
Włożenie mięsa do gorącej wody zamyka jego pory a substancje smakowe w większości pozostają w środku i nie zdąża się uwolnić się tłuszcz, który przechwytuje smaki i pozostawia je w rosole." (klik)
Moja wersja jest na szybko, ale równie smaczna.

mięso drobiowe (najlepiej z kury)
2 marchewki
1 pietruszka
spory kawałek selera
6 cm pora
1 cebula
1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie)
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
natka pietruszki
świeży koperek
lubczyk
sól, pieprz
Dodatkowo:
makaron
 
Ugotować wywar drobiowy z kostką bulionową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora).
Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać).
(Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.)
Około 10 minut przed końcem gotowania wrzucić pokrojoną na ćwiartki cebulę.
W międzyczasie ugotować makaron (wg przepisu z opakowania).
Na końcu rosół doprawić do smaku, posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki, koperku i lubczykiem.
Makaron umieścić w miseczkach i zalać rosołem.