sobota, 19 grudnia 2015

Szpinak (z czosnkiem i śmietanką)


https://www.facebook.com/Di.gotuje
http://digotuje.blogspot.com

Szybki i zdrowy dodatek do obiadu.
Szpinak można przygotować na wiele sposobów, ale poniżej przedstawiam najprostszą i klasyczną wersję.
Czosnek doskonale podkreśla smak - a śmietanka nadaje odrobinę delikatności.

450-500g szpinaku mrożonego (ciętego)
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
4-5 łyżek słodkiej śmietanki
sól, pieprz

Masło rozpuścić na patelni i wrzucić rozmrożony ( i odciśnięty) szpinak.
Chwilkę podsmażyć, wlać około 1-3-1/2 szklanki wody i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość dusić na małym ogniu do miękkości.
Dodać śmietankę i doprawić do smaku.
Poddusić do momentu odparowania nadmiaru płynów.