czwartek, 31 grudnia 2015

Szarlotka sypana




 
 Inspiracja z blogu: Poezja-Smaku.
Jedna z najłatwiejszych szarlotek - nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych.
Wszystko wystarczy dobrze wymieszać, wstawić do piekarnika i mamy gotowe ciasto.
Smak jest rewelacyjny i chyba nigdy mi się nie znudzi!

(Tortownica o średnicy 16-18 cm lub większa keksówka)
1 kg -1,5 kg jabłek
1 łyżeczka cukru cynamonowego/cynamonu (opcjonalnie)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1 szczypta soli
120-150g masła (*) (w zależności od szerokości formy)
 
Masło schłodzić w zamrażarce.
W tym czasie obrać i zetrzeć jabłka (na tarce o grubych oczkach).
Opcjonalnie owoce wymieszać z cynamonem (użyłam cukru cynamonowego).
Suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, kaszę, proszek do pieczenia, sól) dokładnie ze sobą połączyć i całość podzielić na 3 części.
Na dno formy (wysłanej papierem do pieczenia) równomiernie wysypać pierwszą porcję suchych składników, następnie 1/2 jabłek i kolejno suche składniki, jabłka, suche składniki.
(Jabłek nie należy odciskać z nadmiaru soku ani nie uklepywać na cieście.)
Wierzch ciasta posypać startym (na duże wiórki) masłem.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 60 minut w 180 stopniach.
Kroić po ostudzeniu.

(*) Masło można zastąpić margaryną lub olejem.