środa, 23 grudnia 2015

Spaghetti carbonara (wg oryginału)

 
 
Oryginalna carbonara nie zawiera kremówki - Włosi jej dodatek uważają za profanację tego dania. Powinna być również bez cebuli (ja dodałam).
Jednakże na własne potrzeby - spaghetti można urozmaicić śmietanką czy odrobiną serka mascarpone.

(2-3 porcje)
100-150g surowego wędzonego boczku lub pancetty (włoskiego suszonego boczku)
1 cebula
1 jajko
2 żółtka (ma być tyle żółtek, na ile osób przyrządzane jest danie)
20g startego parmezanu lub innego twardego sera (użyłam mieszanki)
natka pietruszki
czarny pieprz
Dodatkowo:
makaron
sól do osolenia wody
 
 Makaron ugotować (al dente) w osolonej wodzie.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni (we własnym tłuszczu).
Dodać posiekaną cebulę i smażyć do zarumienienia.
W miseczce dokładnie rozmieszać jajka, żółtka, ser i pieprz.
Odcedzony makaron połączyć z zawartością patelni.
Całość zalać mieszanką jajeczną, wymieszać i posypać posiekaną natką pietruszki.
Po nałożeniu można dodatkowo posypać startym serem.