piątek, 25 grudnia 2015

Śledzie w oleju po włosku


 
Idealne połączenia śledzia, pomidorów i przypraw typowych dla kuchni włoskiej.
Ilość składników zależy od indywidualnego smaku każdego z nas.
Niżej podaję swoją wersję i zachęcam do małego szaleństwa ze śledzikami.
 
400-500g filetów śledziowych
1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju (około 300g)
100 ml oleju bazyliowego
2-3 ząbki czosnku
ocet winny/jabłkowy
przyprawa typu włoskiego
Dodatkowo (opcjonalnie):
świeże zioła do posypania (u mnie natka pietruszki, ale polecam bazylię czy tymianek)

Śledzie wymoczyć (najlepiej w mleku) i pokroić w mniejsze kawałki.
Pomidory wyjąć z zalewy (zalewę zostawić) i wraz z czosnkiem dość grubo posiekać.
Olej z pomidorów wymieszać z bazyliowym.
Na dno miski/słoika nalać odrobinę oleju i kolejno (warstwami) układać: czosnek, śledzie (posypać przyprawą i bardzo delikatnie skropić octem), pomidory, olej, śledzie (posypać przyprawą i delikatnie skropić octem), pomidory.
W taki sam sposób postępować do wyczerpania składników.
Na końcu całość posypać posiekanym czosnkiem i zalać resztą oleju.
(Wszystko powinno być całości pokryte olejem. W razie potrzeby należy go dolać.)
Opcjonalnie można dodać świeżych ziół.
Śledzie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny (a najlepiej na 48 h).