czwartek, 17 grudnia 2015

Skrzydełka z serkiem mascarpone (z nutą rozmarynu i cytryny)






Przepis autorski (mój).
 Przepyszne, delikatne i aromatyczne skrzydełka, które w połączeniu z serkiem mascarpone smakuję naprawdę rewelacyjnie.
Kurczak idealnie komponuje się z ryżem lub makaronem.

1 kg skrzydełek
papryka w proszku ostra/słodka
pieprz ziołowy
sól
1/2 cytryny (skórka + sok)
posiekana zielenina
olej czosnkowy (najlepiej z kawałkami czosnku)
Nadzienie:
4-5 łyżek serka mascarpone
1/3 łyżki rozmarynu
sól, pieprz cytrynowy

Serek wymieszać z rozmarynem i doprawić solą oraz pieprzem cytrynowym.
Skrzydełka umyć, osuszyć i poodcinać z nich lotki (najmniejsze części).
Każde skrzydełko dokładnie (pod skórką) nasmarować serkiem.
(Skórę można delikatnie ponacinać. Serka nie żałować i dodawać go jak najwięcej.)
Naczynie żaroodporne pokryć warstwą oleju czosnkowego i ułożyć w nim kurczaka.
Całość oprószyć solą, pieprzem i papryką.
Mięso delikatnie wymieszać, aby pokryło się warstwą tłuszczu.
Na wierzchu posypać startą skórką cytryny i zieleniną.
Piec około 70-90 minut w 180 stopniach.
(W razie potrzeby podlać wodą.)
Około 10 minut przed końcem pieczenia - kurczaka skropić sokiem cytrynowym i delikatnie połączyć z powstałym sosem.
(Sos można zagęścić odrobiną mąki lub dodatkiem serka.)