niedziela, 20 grudnia 2015

Sernik z truskawkami


 
 Przepis "wyszperałam" ze swoich starych zapisków.
Sernik ten piekłam niejednokrotnie już jako nastolatka.
Jest smaczny, szybki i prosty wykonaniu.

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
100g margaryny
2 łyżki cukru
1 jajko (lub 2 żółtaka)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
Masa serowa:
1 kg twarogu
2 jajka
2 budynie śmietankowe/waniliowe
1 szklanka cukru pudru
200g masła
Dodatkowo:
500g truskawek
biały lukier
 
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić.
Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i podpiec około 5 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie przygotować masę serową.
Ser dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i
przełożyć na spód.
Na wierzchu ułożyć połówki truskawek.
Sernik piec około 1 godziny (można nieco mniej) w 230 stopniach.
Po lekkim ostudzeniu polać lukrem.